Színház '56 - '16




Lady Budapest avagy egy forradalom emlékére

Idén 2016–ban „ünnepeljük” az 1956–os forradalom és szabadságharc 60–ik évfordulóját.
Ezen megemlékezés alkalmából állította színpadra a Budapesti Operettszínház, Kocsák Tibor – Utazás című rockoperájának újragondolt verzióját, Lady Budapest címmel.
A darab kettős szereposztásban fut. Én most a 2. szereposztásról és a műről szeretnék pár szót szólni.

          Vágó Bernadett: Lady Ashton          

          Szerényi László: Veres Pál /  Mr. Fleming álnéven/

          Mészáros Árpád Zsolt: Szurov         

          Kerényi Miklós Máté: Robi  

          Vágó Zsuzsi: Éva

Vágó Bernadett: Mindvégig érezni és látni lehetett rajta a szenvedést, amit a szeretett férfi kimentése érdekében megtett. Néha erőn felül, néha legyőzve saját magát harcolt miközben talán maga is sejtette azt, hogy reménytelen a helyzetük. Mégis keményen küzd a végsőkig de ő is nő lévén van, hogy elgyengül. Ilyenkor láthatjuk őt gyengéd szeretőként és gondoskodó, aggódó asszonyként is. Összeségében elmondható olyan ő, mint egy védelmező őrangyal.
Mint színésznő remekül hozza az általa megformált karaktert, az érzelmeket a színpadon.




Szerényi László: Ő az a karakter számomra, aki mindvégig küzdelmet folytat saját magával. A darab folyamán kiderül mi köze is van a felbukkanó Évához és ez álltal tudjuk meg azt, miért is maradna inkább a forradalom bugyrában, mint menekülne el gyáva mód. Mint a forradalom egyik meghatározó alakja. De ott van mellette Lady Ashton aki tűzön–vízen keresztül harcol érte, a szerelmükért így vele tart inkább. Mr. Fleming álnéven próbálnak átjutni a határon. Nagyon szerethető, pozitív karakter az övé, aki szintén nagyon jó színészi játékával élethűvé varázsolja a cselekményeket, amelyekben megjelenik.



Mészáros Árpád Zsolt: Ez az a pont amikor elfogynak a szavak mégis megkell fogalmazni az általa megformált karaktert és az előadását. Ez a számomra fantasztikusan megformált és előadott szerep Szurov őrnagyé. A csúcspont amikor fehér lovon megjelenik a színpadon és az oroszok büszkeségével feszít a nyeregben. Az első pillanatoktól negatív szereplőként feltüntetett Szurov őrnagyról kiderül, hogy miért is van oly távol szeretett otthonától és hogy benne is érző szív dobog. Még akkor is ha közutálat veszi körbe és mint katonának teljesítenie kell feljebbvalói utasításait. Nehéz sorsát tovább bonyolítja amikor végzetesen beleszeret Lady Ashtonba vagy ahogy a darab címében is olvashatjuk Lady Budapestbe. Ez a szerelmi háromszög további bonyodalmakhoz vezet, aminek a végkimenetele igencsak meglepő lehet annak, aki azt hiszi ebből csak egy út vezet ki.
Zseniális alakítás, fantasztikus színészi a megformálása a szerepnek. Művészi átélés, érzésekkel, érzelmekkel teli dalok, hihetőség. Minden, ami a karakter ilyen fokú megjelenítésére szükség van az ott van Mészáros Árpád Zsoltban. Ezt a szerepet rászabták.




Kerényi Miklós Máté: A szegény kis buszsofőr, aprócska mégis jelentős szerepe, aki apró kis dolgokkal próbálja átjuttatni a határon utasait. Sikerül is amíg bele nem futnak az orosz Szurov őrnagyba és csapatába, aki az első pillanattól kezdve gyanút fog. Amikor elszállásolásra kerülnek egy panzióba ott beleszeret Maria Falucci–ba egyik külföldi utasába. Előre sejthető nem lesz hosszú életű a szerelmük.
Nagyon jól hozta a szerepet a tőle megszokott néha bohókás, táncos figurákkal együtt.



















Vágó Zsuzsi: Ő lehetne a forradalom női példaképe, aki, mint a férfiak harcol a barikádokon, önfeláldozóan segít, ha kell. Hazaszeretete példátlan, a végsőkig kiállva küzd az ügy mellett és még sérült tanárát Veres Pált is megpróbálja segíteni a szökésben.
Remek alakítás volt. Hihető, átéléssel előadott karaktert varázsolt a színpadra.



„Csak akkor van értelme valamit alkotni, ha egy kicsit bele lehet halni. Ez az érzés az a mag, ami köré építenem kell az előadást, és amit átéltem, mikor a mű hatott rám. Ezt a magot kell megtapasztalnia a színésznek is, hiszen csak akkor lehet az övé a dolog.”
 (Schilling Árpád)

A színészek mellett nem szabad elfelejteni azok munkáját sem, akik a színpadra vetítik nekünk a Pesti barikádokat, a lerombolt várost vagy éppen egy fogadó étkezdéjét. Pazar a darab látványvilága valóban az ember maga előtt látja az akkori kornak megfelelő bútorokat, a forradalom utcai harcának minden kis részletét. Hatalmas élmény ugyanakkor megrázó is az orosz tank felbukkanása, a sortüzek hangja, ami belefojtja az emberbe a levegőt is. Igen a másik, ami elengedhetetlen egy ilyen darabhoz a hangi effektek, amiben hatalmas feladatott kapott a zenekar és amit remekül sikerült is kivitelezniük. A feszültségtől egészen a szerelemig sok mindent elmondott sokszor csak a zene is.
Én úgy összegezném, hogy méltó emlék volt ez a darab ’56 hőseinek és a forradalomnak is. Aki teheti menjen el és nézze meg maga is. Felkavaró, magával ragadó darab. Egyedi hang és látványtechnikával. Szívből ajánlom mindenkinek!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések